Dat een piste wit hoort te zijn dat weten we, maar wat zegt de kleur groen, blauw, rood of zwart? Wat maakt een blauwe piste blauw? Daarnaast verschillen de kleuren per land, zo kennen ze in Frankrijk ook groene pistes en in de andere Alpenlanden niet. In dit artikel scheppen wij duidelijkheid over het verschil tussen een groene, blauwe, rode en zwarte piste.
Dit zijn de leukste reisaanbieders voor je volgende wintersport:
Het verschil tussen een groene, blauwe, rode of zwarte piste
De meest gangbare pistekleuren zijn blauw, rood en zwart. Met als extrakleur groen in Frankrijk. Hierbij geldt groen als makkelijkst, blauw als makkelijk, rood als gemiddeld en zwart als moeilijk. Hierbij wordt vooral gekeken naar de hellingsgraad van de piste. Waarom de kleur gebaseerd is op de hellingsgraad? Omdat een lage helling betekent dat je weinig snelheid kunt maken en weinig snelheid betekent een kleiner risico op controleverlies. Daarnaast kun je met weinig snelheid goed oefenen op jouw bochtjes. De hellingsgraad en kleuren kunnen per land of gebied verschillen, afhankelijk van andere factoren van de piste, zoals de breedte ervan.
De groene skipiste
Op je eerste wintersportvakantie is het verstandig om te beginnen met een groene piste. Deze piste is het minst steil en heeft een hellingsgraad van ongeveer tussen de 3 en 10 procent. Zoals vermeld vind je deze alleen in Frankrijk. Voor de echte beginners is skiën in Frankrijk een goed idee! Een populair voorbeeld van een groene piste is de “Grand Pré” in Val d’Isère/Tignes.
De blauwe skipiste
Ook wel de Oostenrijkse groene piste en daardoor net zo geliefd bij beginners. Op deze pistes is de helling niet groter dan 25 procent. Vaak zijn deze afdalingen ook wat breder dan andere pistes, zodat het maken van goede bochten eenvoudiger is. Kenmerkend voor deze pistes is dat ze goed worden onderhouden, waardoor ze weinig bulten of heuvels hebben. Naast oefenen op bochten, kun je hier ook oefenen op het maken van snelheid. Wel kunnen blauwe pistes per land of gebied verschillen. Zo zijn blauwe pistes in Frankrijk vaak wat steiler en moeilijker dan Oostenrijk. In Oostenrijk worden de wat lastigere pistes al snel met rood bestempeld en in Frankrijk de makkelijkere pistes met groen.
De rode skipiste
Deze kleur is bedoeld voor de wat meer gevorderde skiërs en snowboarders. Kenmerkend voor deze piste is de hellingsgraad tussen de 25 en 40 procent. De rode pistes zijn op sommige momenten steil en kunnen gevaar opleveren. Als je valt op een groene of blauwe piste, kom je snel tot stilstand. Op een steilere rode piste kan het net even iets langer duren voordat je tot stilstand komt. Combineer dit met uitgeputte benen aan het einde van een intensieve dag skiën en wat plekken met ijs en je hebt ineens een hele uitdagende piste te pakken! Iets waar je als ervaren skiër waarschijnlijk geen problemen mee hebt, maar als beginner kan dit het extra uitdagend maken. Kies dus pas voor een rode piste als je zeker weet dat je bochten en het remmen goed gaan.
De zwarte skipiste
De donkerste kleur is bewaard voor de moeilijkste piste: zwart. Qua hellingsgraad zit er geen maximaal getal meer aan. Toch zul je nooit een onmogelijk stuk tegenkomen, omdat er gelukkig veel controle is op de veiligheid van de pistes. De hellingsgraad is in ieder geval hoger dan 40% en in sommige Oostenrijkse skigebieden vind je zelfs pistes met een hellingsgraad van 70%. Denk dus goed na voordat je aan een zwarte piste begint! Betreden op eigen risico.
Is het verschil tussen de groene blauwe rode of zwarte piste voor jouw nu duidelijk? Top! Welke piste kies jij om als eerste van af te glijden?
Dit zijn de leukste reisaanbieders voor je volgende wintersport: