Wintersport en veiligheid op de piste
Veiligheid op de piste is een groot goed. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de mede skiërs en snowboarders. Gelukkig is het niet zo moeilijk om met een paar simpele maatregelen de veiligheid voorjezelf en voor andere te vergroten.
Sommige zaken zijn voor de hand liggend en andere moet je gewoon weten. Zorg er in elk geval voor dat je nooit de piste opgaat zonder kennis te nemen van de FIS-piste regels! Veilig skiën, snowboarden of langlaufen is in het belang van jezelf maar ook van anderen die je pad kunnen kruisen! In elk geval kun je met onze tips op deze pagina zorgen voor een mooie en vooral veilige wintersportvakantie.
Zorg ook dat je goed voorbereid naar de wintersport gaat.
Valhelm, wel of niet?
Voor ons is dat geen vraag en dat zou voor jou ook niet zo moeten zijn. Een valhelm is gewoon het allerbeste om geen letstel over te houden na een valpartij. Als je op ski’s of een snowboard de piste afsuist haal je met gemak snelheden van 45 to 60 km per uur. Sommige ervaren skiërs gaan nog harder! Je kunt met deze snelheid dus een behoorlijke smak maken en dan heb je het niet meer in de hand of je je hoofd voldoende kunt beschermen.
Het is uit onderzoek bewezen dat in 12% van de ongelukken met skiën of snowboarden hoofdletsel een gevolg is en meestal ernstig. 85% daarvan kan voorkomen worden met een goede skihelm. Bij kinderen wordt in 15% van de ski-ongelukken hoofdletsel vastgesteld. In een aantal landen zoals Oostenrijk en Italië is voor kinderen dan ook de valhelm verplicht. Maar ook voor jezelf is een valhelm een must.
Een veel gehoord argument om geen helm te dragen is dat het lastig is. Onzin! Met de huidige technieken zijn de helmen licht en zeer stevig. De juiste pasvorm is natuurlijk wel van belang, ook alweer voor je eigen veiligheid. Een te ruim zitten helm biedt minder bescherming en een te strak zittende helm is niet prettig om te dragen. Het is dus van belang om goed advies te vragen voor je een helm aanschaft.
Nog een paar simpele tips
Bescherm je zelf tegen sneeuwblindheid met een goede zonne- of skibril. Handschoenen beschermen niet alleen tegen de kou, maar ook voorkomen ze bij een valpartij schaafwonden.
Een ander gevaar dat om de hoek komt kijken zijn de lawines. Ga je skiën op een helling met een hoek van 25 tot 40 graden dan is deze lawinegevoelig. Steiler ook maar die zijn lastiger te bedwingen met het skiën of freestylen. Op dit soort hellingen wordt ongeveer 95% van de ongelukken met een lawine veroorzaakt door de skiër. Omdat het off-piste skiën steeds vaker voorkomt is dit ook in toenemende mate een oorzaak van ski-ongelukken door een grote of kleine lawine.
Mocht het je toch overkomen dan kunt je er wel iets aan doen om snel gevonden te worden.
- Ga nooit off-piste skiën zonder gids.
- Volg eens een lawinecursus
- Laat voor vertrek aan achterblijvers weten waar je naar toe gaat
- Ga nooit op pad zonder lawinepieper en doe deze niet in je rugzak maar onder de eerste laag van je kleding (grote kans dat je de rugzak bij een lawine verliest!).
- Mocht je door een lawine verrast worden probeer dan buiten de lijn van de lawine te skiën
- Als je valt probeer dan niet op je rug maar juist op je buik met naar buiten gespreide armen en benen te glijden. Door je breed te maken heb je meer kans om boven in de sneeuw te blijven en dus te overleven.
Voor maximale veilgheid voor jezelf maar ook voor anderen is het een must om de FIS Pisteregels te kennen. Bij eventuele ongelukken kun je zelfs strafbaar zijn als je deze niet in acht neemt. Zorg dus dat je de FIS Pisteregels kent. Je vindt ze hier.