Tips om de Harakiri bij Mayrhofen te overleven

Harakiri op de Penken bij Mayrhofen

Oostenrijks steilste afdaling: de Harakiri bij Mayrhofen

In Mayrhofen ligt de steilste afdaling van Oostenrijk waar zelfs de meest ervaren skiërs en snowboarders diep respect voor hebben

In 2003 werd de aanleg van de zwarte piste 18 op de hellingen van de Penken bij Mayrhofen gerealiseerd. Over een lengte van 2 kilometer ligt er een piste die inmiddels wereldberoemd is en zelfs de Harakiri wordt genoemd.

Deze benaming is niet vreemd want een deel van piste 18 bij Mayrhofen heeft over een lengte van 400 meter een helling van maar liefst 74%!  De Harakiri is geen afdaling voor watjes en werd zelfs in 2012 uitgeroepen tot beste zwarte piste. 

De Harakiri bij Mayrhofen is steiler dan een springschans

Als je het aandurft om piste 18, wat de officiële benaming is, af te dalen dan ligt er 2 kilometer spanning en sensatie op je te wachten. Met de 6-persoons stoeltjeslift van de Knorren, die pal naast de Harakiri loopt, kom je bovenop.

Daar wordt je al overdonderd door een indrukwekkend uitzicht en kun je zien wat je te wachten staat. De afdaling begint eerst niet al te moeilijk maar laat je niet in de luren leggen.  Een paar honderd meter lager gaat dit vlakkere stuk al over in de Harakiri en neemt de helling snel toe tot 78%.

Je hebt er al je techniek en ervaring nodig maar vooral moed. Er is geen weg meer terug en met de juiste grip ga je ervaren waarom de Harakiri in 10 jaar tijd een begrip is geworden.

Wist je dat deze helling van 78% steiler is dan de steilste springschans?

De Harakiri op de Penken is er alleen voor experts!

De afdaling van de Harakiri is er echt alleen voor skiërs en snowboarders die 100% fit en in topconditie zijn. Maar dat is niet alles. Deze afdaling overleef je alleen als je over een uitstekende techniek beschikt.

Met een perfecte balans van het lichaam, de juiste houding, in combinatie met een toptechniek en veel ervaring kun je de afdaling volbrengen zonder in de problemen te komen. Belangrijk is ook dat je anticipeert op de komende meters en zorgt voor een perfecte grip.

Het spreekt voor zich dat je ski’s of snowboard voor de afdaling van de Harakiri in perfecte conditie zijn. Zorg dat de randen optimaal geslepen zijn. Het is onnodig te zeggen dat je deze afdaling natuurlijk niet zonder helm maakt. (lees ook onze tips over veiligheid op de piste).

Twijfel je als je boven staat om de afdaling te starten?

Wijk dan eerst uit naar de Devil’s Run deze piste 17 is minder extreem dan de Harakiri en prima om je ervaring op te krikken en de angst te overwinnen. Waarom?  Lokale bewoners noemen de afdaling aan het eind van deze piste de Harakiri test.

Je kunt er dus prima testen of je inderdaad over de juiste skills èn stalen zenuwen beschikt 🙂

Een perfect geprepareerde piste met speciale technieken

Elke ochtend ligt de Harakiri er weer perfect geprepareerd bij.

Dat lijkt de normaalste zaak van de wereld maar is het niet. Het gemiddelde stijgingspercentage van 38% zorgt er voor dat de piste niet met een gewone pistenbully kan worden geprepareerd. Voor de Harakiri wordt gebruik gemaakt van een speciale lier in combinatie met een pistenbully met een vermogen van 430 pk en een trekkracht van 400 ton.

Met een speciale layertechniek wordt de piste geprepareerd om te voorkomen dat de sneeuw op de helling gaat schuiven. Elke dag wordt de piste opnieuw in topconditie gebracht. Laag voor laag wordt de helling bewerkt en opnieuw met sneeuw bedekt.

Is het je gelukt om de Harakiri te bedwingen? Hulde!

Maar maak je afdaling in elk geval (ook) op vrijdag en besluit je skivakantie met een een professionle fotoshoot (elke vrijdag van 13:00 tot 15:00 uur). Je kunt daarna bij de online shop van de Mayrhofer Bergbahnen je foto als herinnering aan de afdaling downloaden. Hier kun je de foto’s van eerdere helden zien.

Heb jij de afdaling van de Harakiri gedaan? Laat hieronder je ervaringen achter voor andere lezers van dit blog!

© foto Frank Bauer Photography

Skihuur tot 55% korting (incl. 5% extra via ons)