De bedreven skiër en snowboarder weet het als geen ander. Een wintersportvakantie vraagt om de nodige voorbereidingen. Zodat je zowel onderweg als op de vakantiebestemming optimaal kunt genieten. Maar hoe bereid je jezelf voor op de wintersport? Waar moet je op letten als je een bestemming kiest en met welk vervoersmiddel kun je het beste naar de wintersport? En wat moet je meenemen als je op wintersportvakantie gaat? In dit artikel geven wij uitgebreid advies en een aantal handige tips en trucs. Zodat jij straks goed voorbereid op vakantie gaat.
Verdiep jezelf in de verschillende skigebieden
De eerste en vrij logische tip is om jezelf te verdiepen in de verschillende skigebieden. Wanneer je een wintersportvakantie boekt wil je natuurlijk wel naar een skigebied dat het beste op jouw behoeftes is afgestemd. Zo willen fanatieke wintersporters die veel kilometers maken naar een zo groot mogelijk skigebied, terwijl de liefhebbers van de après-ski vooral kijken naar faciliteiten, zoals restaurants en cafés. Gezinnen kijken vooral naar kindvriendelijke skigebieden. Naast de accommodatie, het skigebied zelf en de faciliteiten kun je ook letten op voorzieningen. Bijvoorbeeld als je op locatie skiles wilt nemen en ski’s en ski kleding wilt huren. Het is ook belangrijk om de verschillende gebieden die op jouw wensen aansluiten met elkaar te vergelijken, want wellicht kom je een gebied tegen dat beter op jouw wensen aansluit en ook nog eens goedkoper is.
Met welk vervoersmiddel ga je naar het skigebied
Populaire wintersporten vind je voornamelijk in Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Met als voordeel dat deze bestemmingen met vrijwel ieder vervoersmiddel te bereiken zijn. Zo kun je kiezen voor de trein, het vliegtuig of een busreis. Het is ook mogelijk om de auto te pakken en om zelf naar de vakantiebestemming te rijden. Vooral bij een autoreis moet je op een aantal extra zaken letten. Denk bijvoorbeeld aan een goede autoverzekering die ook schades dekt die in het buitenland zijn veroorzaakt en zorg ervoor dat je abonnement bij de wegenwacht ook geschikt is om hulp in Europa te ontvangen. Daarnaast is het goed om je te verdiepen in de weg zelf. Zo ben je in bepaalde gebieden verplicht om op winterbanden te rijden en misschien heb je wel sneeuwkettingen nodig. En vergeet ook niet om te controleren of je jouw navigatiesysteem en/of dashcam in bepaalde landen wel mag gebruiken. In Oostenrijk is bijvoorbeeld het gebruik van een dashcam verboden.
Eten en drinken
Wanneer je met de trein of het vliegtuig reist hoef je jezelf geen zorgen te maken over eten en drinken, want dat is in de basis wel goed geregeld. Maar je moet zelf voor eten en drinken zorgen als je met de bus of met de auto reist. De tip is dan ook om voldoende eten en drinken mee te nemen. Het is ook goedkoper dan als je onderweg moet stoppen om eten en drinken te kopen. Daarnaast is het ook goed om voor tijdens het wintersporten zelf wat snacks mee te nemen. Denk aan fruit of andere versnaperingen waar je energie van krijgt. Want wintersporten is echt een intensieve workout.
Wat neem jij mee?
Voordat je nog in het vliegtuig, de trein, bus of in de auto stapt, is het goed om een checklist te maken van spullen die je allemaal mee moet nemen. Denk bijvoorbeeld aan je medicatie die je op vakantie moet innemen en wat te denken van zaken, zoals zonnecrème. In skigebieden schijnt vaak de zon en door de reflectie op het sneeuw kan dat pijn doen aan je ogen. Dus een goede zonnebril of skibril is ook geen overbodige luxueuze. Ook thermokleding dat je onder je ski kleren kunt dragen is een must voor als je op wintersport gaat. Evenals een warme muts, een sjaal, waterdichte handschoenen en lippenbalsem. En natuurlijk de uitrusting. Je ski’s, ski kleding of een snowboard. Mocht je zelf in het bezit zijn van deze spullen. Als dat (nog) niet het geval is kun je er ook voor kiezen om op locatie uitrusting te huren. Doe dan wel onderzoek naar welke kledingmaten beschikbaar zijn en de beschikbaarheid.
Vergeet de skipas niet
Je hebt alles meegenomen, je hebt je warm aangekleed en je wilt gaan plaatsnemen op de ski’s. Vol goede moed sta je met jouw uitrusting bij de skilift om er vervolgens achter te komen dat je de piste niet op mag. Waarom niet? Je bent de skipas vergeten! De skipas is een cruciaal onderdeel van de wintersport, want met de skipas krijg je toegang tot skiliften en pistes. De prijs van een skipas is afhankelijk van hoe groot en populair het gebied is en hoe uitdagend het is. Skipassen voor grotere, populairdere en uitdagende pistes zijn in de regel duurder. De prijzen variëren van € 100,- tot € 350,- per week. Tijdens het boeken word je vaak al geattendeerd op de skipas en in een groot aantal gevallen zit de skipas bij de boeking inbegrepen. Maar controleer dit wel!
Een goede verzekering afsluiten
De laatste tip die we voor je hebben is om goed na te denken over welke reisverzekering je afsluit als je op wintersport gaat. Er zijn speciale wintersport verzekeringen die meer dekken dan de standaard reisverzekering. Waarom? Omdat een wintersportvakantie meer risico’s met zich meeneemt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en je wilt natuurlijk geen torenhoge rekening als je ter plekke behandelt moet worden voor bijvoorbeeld een botbreuk. Of als je met een speciaal vliegtuig teruggevlogen wordt naar Nederland. Wintersport verzekeringen dekken ook schade en diefstal aan de uitrusting. Of de uitrusting nu van jezelf of van een verhuurder is. Soms worden ook zaken gedekt, zoals het niet kunnen gebruiken van resterende hotelovernachtingen, de skipas en de huur van de uitrusting. De tip is wel om verzekeringen met elkaar te vergelijken en je niet blind te staren op de prijs. Let vooral op de dekking die een verzekering biedt en neem de juiste beslissing. Zodat je onbezorgd op wintersport kunt gaan.