Goede wintersportkleding, skimateriaal en handige accessoires maar wat kost het?
Als je voor de eerste keer op wintersportvakantie gaat, is de kans groot dat je alle benodigdheden daarvoor leent of huurt.
Dat is natuurlijk een prima oplossing als je nog niet zeker weet of deze manier van vakantie vieren wel goed bij je past. Maar als je aan het einde van je eerste trip naar de sneeuwzekere bergen helemaal de smaak te pakken hebt gekregen en het liefst zo snel mogelijk opnieuw de ene na de andere afdaling wilt maken, dan doe je er goed aan om je eigen wintersportgear aan te schaffen. Houdt er in dat geval wel rekening mee dat een complete professionele uitrusting niet goedkoop is.
De noodzakelijke kledingonderdelen
Laten we in eerste instantie alle benodigde kledingstukken eens doornemen.
Aangezien je het natuurlijk niet koud wilt krijgen, is het aan te raden om voor drie kledinglagen te kiezen.
- De eerste laag wordt ook wel de basislaag genoemd en bestaat uit thermo-ondergoed waarmee je warm en droog blijft.
- De tweede laag is de zogenoemde isolatielaag. Deze bestaat uit een skipully die of fleecevest dat nog eens extra de kou voor je tegenhoudt.
- De derde laag, oftewel de buitenlaag, is het uiteindelijke skipak dat bestaat uit een waterdichte skibroek en ski-jas.
Natuurlijk wil je tijdens het wintersporten ook geen koude handen en voeten krijgen en dus zul je ook moeten investeren in specifieke skihandschoenen en skisokken. Ten slotte is het ook geen overbodige luxe om een sjaal en muts mee te nemen naar je wintersportlocatie. Omdat je ongetwijfeld meerdere jaren achtereen van je wintersportgear gebruik wilt maken, kies je eigenlijk als vanzelfsprekend voor kwaliteitskleding. Daar hangt echter wel een flink prijskaartje aan. Een volledige outfit zoals hierboven is beschreven kost al snel ruim 1.000 euro.
Veilig kwaliteitsmateriaal is prijzig
Naast je kleding moet natuurlijk ook de rest van je wintersportgear tiptop in orde zijn.
Ski’s, skistokken en snowboards van gerenommeerde – en dus betrouwbare – merken zijn niet goedkoop. Je zal er uiteindelijk meerdere honderden euro’s voor neer moeten tellen. En dan hebben we nog niets eens gesproken over de noodzakelijke hoogwaardige bindingen en speciale ski- of snowboardschoenen die per paar opnieuw honderden euro’s kosten. Met het oog op de veiligheid schaffen veel wintersporters die gaan skiën of snowboarden tegenwoordig ook een skihelm aan die – je raadt het misschien al – meestal ook meer dan 100 euro kost. Kortom, alles bij elkaar opgeteld kun je best van een forse investering spreken die met gemak in de duizenden euro’s loopt.
Lenen voor mijn wintersportgear?
Geld lenen voor aankopen hoeft op zich geen probleem te zijn. Het is daarbij wel zaak dat je voorkomt dat je te veel leent waardoor je op termijn mogelijk financieel in de knel komt te zitten. Om dat soort vervelende situaties te voorkomen kun je een online leencalculator gebruiken. De vraag ‘Hoeveel kan ik lenen’ wordt dan razendsnel voor je beantwoord, nadat je slechts enkele persoonlijke gegevens hebt ingevuld.