Duurzame wintersport

Duurzame wintersport

Duurzame wintersport begint bij jezelf

WintersportEuropa.nl steunt van harte de initiatieven van touroperators, reisorganisaties en andere organisaties die een duurzame wintersport ondersteunen.

Hoe makkelijk is het om een leeg flesje of een sigarettenpeuk in de sneeuw achter te laten.

Heb je er wel eens over nagedacht waar dat na het smelten van de sneeuw blijft?

Wij hebben een aantal tips en adviezen verzameld waardoor je op een eenvoudige wijze je eigen bijdrage aan het milieu kunt leveren.

Duurzaam toerisme houdt in dat je de plaats van bestemming, en de reis er naar toe, rekening houdt met het milieu, de natuur, de lokale bevolking en de cultuur zodat reizen in de toekomst ook mogelijk blijft.

Brancheorganisaties en duurzame wintersport

Brancheorganisatie ANVR en haar leden, zoals reisagenten en touroperators, zetten zich in voor duurzaam toeristisch ondernemen (DTO). Op deze manier wil de reisbranche de continuïteit voor reisondernemingen bevorderen door ook volgende generaties aantrekkelijke reisbestemmingen te kunnen aanbieden.

Reisorganisaties die duurzaam ondernemen maken gebruik van touringcarbedrijven die over het Keurmerk Touringcarbedrijf beschikken. Boek je een vakantie bij een ANVR reisorganisatie dan weet je dat men er bewust omgaat met het milieu. Op de website van deze organisaties is meestal een statement over duurzaam toerisme terug te vinden.

Maar duurzaam toerisme is niet natuurlijk niet alleen iets voor reisondernemingen.

Je bent als wintersporter ook een onmisbare schakel. Als je op wintersportvakantie bent geniet je natuurlijk van de mooie omgeving, de natuur en de mogelijkheden die de wintersport je biedt.

Wat kun jij doen voor een duurzame wintersport- of skivakantie?

Maar je doet dat wel in een bergwereld die erg kwetsbaar is dus realiseer je dat je tijdens je wintersportvakantie ook een belasting bent voor die mooie natuur, want onder die dikke laag sneeuw gaan een hoop moois verborgen dat in het voorjaar weer tot leven komt!

Om te skiën worden pistes op de bergflanken aangelegd en als er even geen sneeuw is worden sneeuwkanonnen ingeschakeld die op hun beurt energie en water gebruiken. Als je met de eigen auto reist wordt het milieu ook extra belast en zo zijn er nog meer oorzaken aan te voeren die het milieu tijdens de wintersport belasten.

Het is dus een goede zaak om er in elk geval over na te denken hoe jezelf je bijdrage kunt leveren en de schade aan het milieu kunt beperken. Hieronder geven wij je diverse tips die je kunnen help om een duurzame wintersporter te worden!

Help ook mee om de bergen te sparen
zodat generaties na ons ook nog kunnen genieten van een onvergetelijke wintersportvakantie.